Zorg, welzijn en armoedebestrijding

We zorgen dat, ondanks de bezuinigingen en ondanks het toenemend aantal mensen met een ondersteuningsvraag, er hulp is voor de mensen die dat het hardst nodig hebben. Draagkracht is voor ons een leidend principe. Draagkracht zowel in financiële zin als in sociaal opzicht. Eigen bijdragen voor zorg dienen inkomensafhankelijk te zijn zonder dat dit leidt tot een stapeling van eigen bijdragen. Zuidhorn heeft met de decentralisaties in aantocht de kans om zorg minder ingewikkeld te maken, dichtbij mensen te organiseren, en de eigen kracht van mensen en hun netwerken te versterken.

Zorg bij je thuis en ouder worden in je eigen buurt

Gewoon in je eigen dorp kunnen blijven wonen als je ouder wordt of gehandicapt raakt. Dat vinden wij belangrijk. De PvdA wil dat zorgmedewerkers zichtbaar zijn. Het gaat niet alleen om zorg, maar ook om welzijn. Met alleen het uit bed halen van mensen of het schoonmaken van een huis ben je niet klaar. Het gaat erom dat mensen daarna iets kunnen gaan doen.

Dit betekent voor de komende raadsperiode:

  • De PvdA vindt het belangrijk dat zorg en welzijn dichtbij mensen beschikbaar is. Een gebiedsgerichte benadering blijft daarin ons sleutelwoord.
  • Er worden voldoende levensloopbestendige woningen gebouwd. Ook kleinschalige woonvormen horen daarbij.
  • De decentralisatie van de AWBZ gebruiken we om zorg en welzijn meer aan elkaar te verbinden. We gaan steeds uit van eigen kracht, netwerk, familie, buurt. Dat gaat echter niet ten koste van de professional, want deze is in onze ogen onmisbaar. Gezondheidsbevordering met zorgverzekeraar, wijkverpleegkundige, gemeente en ziekenhuizen is ons uitgangspunt. Dat is uiteindelijk goedkoper en prettiger voor mensen.
  • De openbare ruimte en publieke voorzieningen worden nog toegankelijker gemaakt, meer dan in het bouwbesluit staat, daarin worden ook dorpshuizen en bijvoorbeeld de buurthuiskamer in meegenomen.

Voorzieningen op maat

Iedereen moet zijn eigen levensplannen kunnen nastreven. Als dat niet lukt, omdat je op de één of andere manier daarbij een beperking ondervindt, bijvoorbeeld; omdat je niet kunt lopen, of omdat je je eigen huis niet kunt schoonmaken, zoeken wij naar een oplossing. Soms is die oplossing dichtbij te vinden in de eigen omgeving of de eigen familie. Soms moeten we samen verder kijken naar wat nodig is. Omdat iedereen anders is, volstaat daarbij geen kant en klare oplossing. Maatwerk is nodig.

Dit betekent voor de komende raadsperiode:

  • De PvdA wil de manier om aan zorg te komen veel minder ingewikkeld maken. Minder regels, minder bureaucratie, meer direct contact met degene die zorg vraagt. We investeren nog meer dan nu al het geval is in het gesprek vooraf.
  • We kijken naar mogelijkheden om mensen die op zoek zijn naar een baan hulp te laten bieden waar mogelijk. Bijvoorbeeld bij het doen van boodschappen of bij klussen in huis.
  • We kijken niet alleen naar zorgvragen, maar ook naar eenzaamheid en bijvoorbeeld wat iemand zelf te bieden heeft.
  • We zoeken naar mogelijkheden om zorgvoorzieningen te concentreren.
  • De PvdA wil dat bij het maken van nieuwe plannen op het gebied van de ruimtelijke ordening en infrastructuur (woningbouw, openbare inrichting e.d.) rekening wordt gehouden met gehandicapten. Dit houdt in dat de gehandicapten in een vroeg stadium bij dat beleid moeten worden betrokken.

Veranderingen in de zorg

Er verandert veel in de zorg. Samenwerking, communicatie met en tussen zorggebruikers en zorgaanbieders is belangrijk net als het voorkomen van valse verwachtingen, eerlijk zijn over wat er wel en niet geboden kan worden. Aan marktwerking in de zorg en verantwoordingsterreur heeft de PvdA een enorme hekel.

Dit betekent voor de komende raadsperiode:

• De PvdA wil dat zorgaanbieders en gemeente een plan maken om versnippering in de dienstverlening uit te bannen. Dit plan is gericht op het zo goed mogelijk helpen van de zorgvragers.
• Gemeente en zorgverzekeraar maken samen afspraken over het centraal stellen van preventie, het inkopen van zorg op basis van de integrale hulpvraag van mensen.
• Bureaucratie, marktwerking en overdreven verantwoording bannen wij uit.
• Waar mogelijk bieden we hulp en bijstand voor ouders en patiënten als zij zelf zorgvoorzieningen willen starten, bijvoorbeeld door het vinden van een locatie.
• Multiprobleem gezinnen zijn extra kwetsbaar en verdienen extra hulp. Deze gezinnen krijgen gecoördineerde hulp bij zorg, schulden en opvoeding. Meerdere hulpverlenende instanties in één gezin willen we voorkomen. (Eén gezin, één plan, één regisseur).

Mantelzorgers

Van alle zorg die wordt verleend, wordt ongeveer 80 procent gedaan door mensen die daarvoor niet betaald krijgen. Het gaat dan vaak om ouders die voor hun gehandicapte kinderen zorgen, partners die elkaar verzorgen of kinderen die hun ouders ondersteunen. We noemen dat mantelzorg. Het helpen en verzorgen van iemand van wie je houdt is natuurlijk geweldig. Zoiets doe je met liefde. Maar vaak is het ook ontzettend zwaar. Soms gaat het zelfs om hele jonge kinderen die complete verantwoordelijkheden in het huishouden hebben of hoogbejaarden die hun partner verzorgen. Om mantelzorgers te helpen en af en toe rust te geven zetten wij de komende jaren extra in op het ondersteunen van mantelzorgers.

Dit betekent voor de komende raadsperiode:

  • De PvdA wil dat mantelzorgondersteuners extra capaciteit krijgen om mantelzorgers op te zoeken en te helpen met praktische oplossingen.
  • Jonge en bejaarde mantelzorgers willen we extra ondersteunen om ook hun eigen leven te kunnen blijven leiden.
  • Bij re-integratieverplichtingen wordt rekening gehouden met mantelzorgtaken.
  • Ten aanzien van passende ondersteuning en versterking van de positie van mantelzorgers dient de SWgZ financieel ondersteund te worden en te blijven, zodat de SWgZ bij de uitvoering van activiteiten de mantelzorgers kan ondersteunen.
  • Binnen de aanwezige netwerken actief te blijven zoeken naar vrijwilligers voor de leefbaarheid in onze kernen.

 Gezondheidszorg

Als je vraagt aan mensen wat ze het belangrijkste vinden noemen ze vaak als eerste: mijn gezondheid. Niet zo verwonderlijk natuurlijk. Als je ziek bent kun je veel dingen niet meer. De gezondheidszorg in Nederland behoort gelukkig tot een van de beste van de wereld en veel mensen worden elke dag goed geholpen. Toch zien we dat de sociaaleconomische gezondheidsverschillen in ons land groter worden. Wij vinden dat onacceptabel en willen daar wat aan doen.

Dit betekent voor de komende raadsperiode:

  • De PvdA is voorstander van gezondheidscentra in de grotere kernen.
  • In de gezondheidscentra werken huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers, sociaal psychiatrische –en wijkverpleegkundigen of andere medici uit de eerstelijnsgezondheidszorg, samen voor patiënten in hun dorp.
  • Deze gezondheidscentra sluiten aan bij de buurtgerichte zorg.
  • We willen blijvend aandacht voor het stimuleren van bewegen, gezond eten, overgewicht, alcoholmatiging, stoppen met roken en het voorkomen en bestrijden van depressies.
  • De PvdA is van mening dat een aula als voorziening waardevol is voor onze gemeente. Eventuele initiatieven, op de plekken waar deze nog niet zijn, zullen we steunen.

 Jongeren

Naast het beschikbaar stellen van bijvoorbeeld trapveldjes vindt de PvdA dat de gemeente ook aandacht moet schenken aan recreatieve voorzieningen voor de jeugd.
Het ingezette vindplaatsgericht werken moet, naast het reguliere jongerenwerk, onverkort worden doorgezet. Verder vindt de PvdA dat de gemeente zich moet oriënteren op nieuwe communicatiemiddelen om de jeugd te betrekken bij zaken die voor hen van belang zijn. De komende periode zal ook alle aandacht uitgaan naar de decentralisatie van de jeugdzorg.

Dit betekent voor de komende raadsperiode:

  • Alle jeugdzorg wordt gedecentraliseerd naar onze gemeente, waarbij we heel kritisch zijn op de kwaliteit van de jeugdzorg in het gedecentraliseerde model.
  • ‘Eén gezin, één plan, één regisseur’ is het uitgangspunt bij de decentralisaties in het sociale domein: bij de wet werken naar vermogen, de algemene wet bijzondere ziektekosten, de wet maatschappelijke ondersteuning en de jeugdhulpverlening. Dit vergt ook één budget en één verantwoordelijke van overheidszijde.
  • Er komt een einde aan de praktijk waarbij vele hulpverleners langs elkaar heen werken bij de ondersteuning van één gezin.
  • We gaan zoveel mogelijk uit van de eigen kracht van de jongere en het gezin. De sociale omgeving wordt daar altijd bij betrokken. Het accent zal steeds liggen op participatie in de samenleving.
  • We organiseren de hulp en ondersteuning zoveel mogelijk rond de gezinnen en voorkomen dat de situatie uit de hand loopt. Vooral kinderen van ouders die (psychisch) ziek zijn, financiële problemen hebben of verslaafd zijn, verdienen extra aandacht.
  • Wanneer de veiligheid en de gezonde ontwikkeling van het kind echt in gevaar is, moet er op een zorgvuldige manier tijdig worden ingegrepen en moeten er goede voorzieningen beschikbaar zijn.
  • Om signalen van kindermishandeling beter en eerder te herkennen moet er in alle organisaties waar men met kinderen te maken heeft, gewerkt worden met een meld code kindermishandeling. Ook moet men getraind zijn in het tijdig herkennen van kindermishandeling.

Armoedebestrijding en hulp bij schulden

Als je rond moet komen van een laag inkomen is dat niet gemakkelijk. Sporten, een cadeautje kopen voor de verjaardag van je buurvrouw en elke dag warm eten kopen, is soms nauwelijks mogelijk. Voor een belangrijk deel komt dat door een gebrek aan geld. Maar het komt ook door een vorm van berusting en vervreemding: ‘wij horen er toch niet bij’. Armoede als levensstijl dus. Wij vinden dat in een welvarend land als het onze onacceptabel. Dit vraagt om een frontale aanval op armoede en uitsluiting.

Dit betekent voor de komende raadsperiode:

  • De PvdA wil in het kader van ons activerende armoedebeleid onze aanval op armoede voortzetten. Het tegengaan van de uitsluitende werking van armoede en het ontzien van de effecten daarvan voor kinderen heeft de komende jaren blijvende prioriteit. Zo zijn wij voorstander van inkomensondersteunende maatregelen die het sporten van kinderen mogelijk maken of die bijdragen aan de hoge schoolkosten.
  • De groep ZZP’ers die door de financiële crisis hard wordt getroffen en in sommige gevallen op de armoedegrens zitten, willen wij in beeld brengen en actief ondersteunen.
  • Als armoede veroorzaakt wordt door schulden is pappen en nathouden geen oplossing. We pakken dan de oorzaak van armoede aan: de schulden. Wachtlijsten bij de schuldhulpverlening vinden we uit den boze. Waar mogelijk worden werkgevers hier ook bij betrokken.
  • Bij hulp bij schulden is niet alleen de financieel-technische kant belangrijk. Het gaat ook om het vinden van manieren om weer te leren omgaan met geld. Leren budgetteren, het op orde houden van de basis (vaste lasten) en voorkomen van schulden.
  • Met maatschappelijke organisaties en kerken maakt de gemeente afspraken hoe mensen die zij wel, maar de gemeente nog niet in beeld heeft, kunnen worden geholpen.
  • Partijen die zich met armoedebestrijding bezighouden, komen met de gemeente regelmatig bijeen om kwaliteit te handhaven, efficiënter samen te werken en kennis uit te wisselen.