Openbare orde en veiligheid
We bestrijden overlast en criminaliteit. Daarvoor is het belangrijk dat mensen elkaar op straat aanspreken op gedrag en dat ouders hun kinderen aanspreken. Samenwerking met woningbouwcorporaties, welzijns- en (jeugd)zorginstellingen, brandweer, politie, onderwijs, burgers en bedrijven is hierin essentieel. In deze samenwerking zijn onze wijkagenten de spil en neemt onze gemeente meer dan voorheen de rol als regisseur. Dit heeft alleen kans van slagen als ook bewoners hierbij betrokken zijn. De gemeente faciliteert deze betrokkenheid. Wanneer het om veiligheid gaat wil de PvdA preventie waar dat kan en ingrijpen waar het moet.Veiligheid / Politie
Veiligheid heeft veel te maken met je veilig voelen. De gevoelens van onveiligheid kunnen worden versterkt door de afwezigheid van politie en andere toezichthouders. Nationale Politie moet geen bedreiging vormen voor onze lokale veiligheid. Daarom wil de PvdA dat de gemeente een pro-actieve en regisserende rol in het lokaal veiligheidsbeleid gaat nemen. Ook maken we ons sterk voor behoud van voldoende politiesterkte binnen onze gemeentegrenzen en behoud van het politiebureau in Zuidhorn. Ook het doen van aangifte willen we zo eenvoudig mogelijk maken, met diverse (nieuwe) aangifte mogelijkheden in onze kernen. Daarin zijn wij graag proefgemeente.
Daarnaast geeft onvoldoende toezicht en onvoldoende handhaving op allerlei regels vaak een gevoel van onveiligheid. De PvdA wil dan ook dat er adequaat wordt opgetreden in situaties waarin door de overheid gestelde regels worden overtreden.
We treden op tegen alcoholmisbruik onder jongeren. Ouders hebben hierin een eerste verantwoordelijkheid. Wij verwachten van onze winkeliers en horecaondernemers dat zij zich houden aan de leeftijdsgrens en willen hierop daadwerkelijk gaan handhaven. Door het kiezen van een integrale aanpak, moet het drankgebruik onder jongeren in onze gemeente worden verminderd.
Rampen / Brandweer
De overheid heeft een bijzondere verantwoordelijkheid bij het voorkomen en beheersen van rampen en rampsituaties. De PvdA wil dat de gemeente de komende jaren verder investeert en zich professionaliseert in rampenbeheersing. Volgens de PvdA moet de gemeente zich richten op de volgende drie onderwerpen: het Van Starkenborghkanaal, de spoorverbinding en de NAM-locatie. Het bekend maken van plannen en werkwijzen aan direct betrokkenen is daarbij essentieel. Ook zal er voldoende moeten worden geoefend om in noodsituaties niet voor verrassingen komen te staan. De regionalisering van de brandweer kan hierin motor zijn.
Meer slagkracht en deskundigheid mag echter geen reden zijn voor stijgende overheadkosten. Tenslotte waken we voor behoud van onze vrijwillige brandweer.
Verkeersveiligheid
Aan de verkeersveiligheid in onze gemeente moet meer aandacht worden geschonken. In de dorpen ontstaan er gevaarlijke situaties, vooral voor de allerjongste verkeersdeelnemers, maar in toenemende mate ook voor ouderen. We zien toe op gemaakte afspraken rond de verkeersveiligheid van en naar de nieuw te bouwen Brede School in Zuidhorn. Maar ook veilige fietsroutes naar scholen en winkelcentra in alle dorpen verdienen extra aandacht. Onveilige situaties in het verkeer voor bijvoorbeeld mindervaliden moeten worden opgelost. De PvdA wil dat de gemeente op basis van burgerparticipatie beleid ontwikkelt waardoor nieuwe ideeën op het gebied van verkeersveiligheid binnen onze gemeentegrenzen worden gestimuleerd.
Subjectieve veiligheid en de directe omgeving
(Subjectieve) Veiligheid heeft ook alles te maken met een nette onderhouden leefomgeving. Kapotte bushaltes, verwaarloosd straatmeubilair en het ontbreken van voldoende prullenbakken in het openbaar gebied met als gevolg dat veel rommel op straat en in het groen belandt, zijn zaken die gevoelens van onveiligheid versterken. De PvdA wil dan ook dat de gemeente meer geld uittrekt voor het onderhoud van dergelijke voorzieningen.
Dit betekent voor de komende raadsperiode:
- De PvdA vindt dat veiligheidsbeleid gaat over afstemming, samenwerking en een goede balans tussen voorkomen (preventie) waar het kan en handhaven (repressie) waar dat moet.
- Wij staan voor een gezamenlijke aanpak van woningbouwcorporatie(s), brandweer, gemeente, politie en anderen om aantasting van het woongenot door woonoverlast, illegale bewoning en ongecontroleerde woningsplitsing te voorkomen.
- Wij betrekken dorpsbewoners bij het veiligheidsbeleid. Niet alleen bij het maken van beleid maar ook bij de uitvoering ervan. Jaarlijks vragen we dorpsbewoners welke problemen zij in hun wijk ervaren, hoe die moeten worden aangepakt en wat zij zelf hieraan kunnen doen.
- We treden op tegen alcoholmisbruik onder jongeren. Ouders hebben hierin een eerste verantwoordelijkheid. Wij verwachten van onze winkeliers en horecaondernemers dat zij zich houden aan de leeftijdsgrens.
- Wij stimuleren deskundigheid van professionals op het gebied van veiligheid en de aanpak/signalering van huiselijk geweld en kindermishandeling.