Onderwijs en jeugd

Voor de PvdA staat centraal dat kinderen zich optimaal moeten kunnen ontwikkelen, zowel op school als thuis. De PvdA wil dat de gemeente de verantwoordelijkheid voelt voor goed onderwijs voor alle kinderen. Daarom voert de gemeente een eigen lokaal onderwijsbeleid, gericht op het goed presteren van scholen en leerlingen. Daar hoort een fijne leer- en leefomgeving bij voor onze jeugd, net als het bieden van perspectief en toekomst.

Samenwerking openbaar en bijzonder onderwijs

Tussen openbaar en bijzonder onderwijs bestaat al jaren overleg en afstemming. Hierbij valt te denken aan: de centrale huisvesting van een school, het gebruik van de lokalen, het gebruik van sportvoorzieningen, maar ook het gebruik van ICT-voorzieningen en de inhuur van zorg en leerlingbegeleiding. De PvdA vindt dit een goede zaak en wil dat de gemeente zich blijft inspannen om deze vormen van samenwerking te stimuleren.
De PvdA vindt dat de gemeente een eigen visie moet ontwikkelen bij het maken van her- of nieuwbouwplannen. Deze visie kan samen met onderwijskundige visie van het openbaar en bijzonder

De gemeente verantwoordelijk voor integrale jeugdzorg en jeugdbeleid

De school is bij uitstek de plek waar de vraag naar extra zorg en ondersteuning voor het kind naar boven komt.
De school is dan ook de plek waar hulp en ondersteuning voor het kind, de ouders en verzorgers als eerste moet worden geboden. Samenwerking met andere instanties en personen die deskundig zijn en hulp en zorg kunnen bieden, is daarom noodzakelijk. Gelukkig is er op dit vlak al veel bereikt en vindt er afstemming plaats in het zorgadvies team.
De PvdA wil dat de gemeente dit in samenhang met de visie op de Brede School vormgeeft. Het centrum voor Jeugd en Gezin zou een plek moeten krijgen in de Brede School. Hoe meer de gemeente erin slaagt om kwetsbare kinderen en gezinnen, in een vroegtijdig stadium, de juiste hulp te bieden, hoe minder gebruik gemaakt hoeft te worden van zware ondersteuningstrajecten. Actieve preventie is daarbij het sleutelwoord. De gemeente moet niet aarzelen om in intergemeentelijk verband de samenwerking aan te gaan. Aangezien veel leerlingen uit de gemeente Zuidhorn in de stad Groningen naar school gaan, wil de PvdA dat de gemeente ook samenwerking zoekt buiten het Westerkwartier.
De ontwikkeling van Centra voor Jeugd en gezin is in volle gang. De PvdA wil dat de centra voor jeugd en gezin intensief samenwerken met de scholen. De afstemming tussen zorg en onderwijs is hierbij essentieel. Dit betekent dat de gemeente zowel lokaal als in breder perspectief inzet op het faciliteren van de ontwikkeling van die goede afstemming tussen het onderwijsveld en de zorg.
Voor de toekomst van jongeren is het belangrijk dat zij voldoende scholing hebben gevolgd, opdat zij hun plaats kunnen vinden op de arbeidsmarkt. De gemeente heeft voor vroegtijdige schoolverlaters een taak in de begeleiding naar werk- en scholingstrajecten.

Ondersteuning in het onderwijs

Het geven van onderwijs bestaat al lang niet meer uit het alleen maar voor de klas staan. Op een school zijn vele andere taken uit te voeren, zoals het begeleiden van groepjes of individuele leerlingen, het laten ‘draaien’ van het ICT-netwerk, het netjes houden van het gebouw en de omgeving, het doen van kleine herstelwerkzaamheden, het verrichten van administratief werk, en ga zo maar door. Vaak komen deze taken op de schouders van de leerkrachten te liggen.

De PvdA wil meer school-, klassen- en onderwijsassistenten inzetten als onderwijsondersteunend personeel. Daardoor kan iedereen zich bezighouden met datgene waar hij of zij goed is. Dit is beter voor de leerkracht en de ondersteuner en komt ten goede aan de leerlingen.
De PvdA wil dat de ondersteuning in het onderwijs door de gemeente wordt geregeld en bekostigd. Door werkzoekenden in te zetten op extra werkervaringsplaatsen of werkleertrajecten, snijdt het mes aan twee kanten: de school krijgt meer medewerkers en de werkzoekenden krijgen een nieuwe kans.

Dit betekent voor de komende raadsperiode:

  • Ouders worden aangespoord om kinderen deel te laten nemen aan de vroeg- en voorschoolse educatie-activiteiten.
  • Wij willen dat alle scholen gevolgd en gecheckt worden op kwaliteit. Dit kan in de vorm van gesprekken met ouders, quick scans, het volgen van citoscores, eindtoetsen, doorstroomgegevens enz. Presteren scholen onder de maat, dan volgen verbetervoorstellen.
  • Bij goed onderwijs past ouderbetrokkenheid. Ouderbetrokkenheid kent vele varianten, in de klas, in de school of bij buitenschoolse activiteiten. Leraren, leerlingen en ouders/verzorgers moeten meer zeggenschap krijgen over hun school.
  • Een school staat in een dorp. Welzijn, buurtagent, wijkverpleegkundige, consultatiebureaus, het Centrum voor Jeugd en Gezin, huisartsen enz. horen allemaal betrokken te zijn bij de school.
  • De PvdA wil een positief jeugdbeleid waarin we uitgaan van versterking van de eigen kracht van ouders en kinderen, een gedeelde opvoedingsverantwoordelijkheid, ophouden met onnodige etikettering, en waar mogelijk ontzorgen en normaliseren.
  • Voor betere en efficiënte Jeugdzorg willen we dat de gemeente de samenwerking tussen de aanbieders van Jeugdzorg regisseert. Voor organisaties die niet willen samenwerken, worden andere aanbieders gezocht.
  • Deze samenwerking moet het mogelijk maken dat er per gezin/kind één plan van aanpak komt.
  • Hulp en ondersteuning zijn gericht op het voorkomen van het uit de hand lopen van problemen en situaties.
  • Wanneer de veiligheid van kinderen in het geding is, wordt er zorgvuldig ingegrepen en zijn er goede opvangvoorzieningen beschikbaar.
  • We werken met meldcodes voor het herkennen van signalen van kindermishandeling en huiselijk geweld. Professionals worden getraind op het herkennen van deze signalen. We bevorderen het naleven van de meldingsplicht door zorgverleners.
  • Wij maken beleid voor jongeren met betrokkenheid van de jongeren zelf, we betrekken jongeren bij zaken die henzelf aangaan.