‘Zondagsopenstelling eigen keuze ondernemers’
In de gemeenteraad is maandagavond het raadsvoorstel behandeld over de openingstijden op zon- en feestdagen. De PvdA is daarin duidelijk: laat het over aan het ondernemers. Dit is de uitgesproken tekst in de gemeenteraad:
,,Uit het voor ons liggende opiniërende raadsvoorstel wordt ons als raad verschillende opties geboden. Wij als raad hebben daarin ook de overweging van de uitslag van de enquête, alsmede de ingezonden brieven, de uitgesproken meningen, de aangeboden handtekeningen en natuurlijk onze eigen overwegingen mee genomen. Maar we vragen ons af, is deze opvoering; de enquête, de informatieavond en uiteindelijk dit raadsvoorstel niet slechts bedoeld voor de bühne?
Immers, er is een paragraaf uit het collegeakkoord waarin dit college feitelijk een veto uitspreekt over de zondagsopenstelling! Dat veto lijkt dus voorbarig gebleken…..of toch niet? Natuurlijk, het organiseren van de enquête en de informatieavond past weer bij het ‘iedereen betrekken’: maar dat had dit College ook van meet af aan kunnen bedenken, zeker omdat ze de burgemeester halverwege zijn ronde in de kou hebben laten staan…….
De PvdA wil niet op de stoel van de ondernemer gaan zitten. De discussie over een 7×24 uurs economie, hoeven we (helaas) niet meer te voeren. Laat ondernemers zelf bepalen of ze open gaan. We moeten als Zuidhorn geen Gallisch dorpje worden in een illusie dat je twintig jaar terug in de tijd kunt.
Onze ondernemers hebben het al zwaar genoeg. Als ze denken met een zondag openstelling geld te kunnen verdienen, moeten we ze daarin, als overheid, niet tegenhouden. Als ze niet open willen, ook prima.
Dus eigen keuze, geen beperkingen vanuit de gemeente opleggen, dat is onze voorkeur.
De koopzondag, vaak gecombineerd met andere evenementen, zorgt voor een extra dynamiek en aantrekkelijkheid van de gemeente en kan zodoende voor ondernemers ook extra inkomsten genereren .En daar ligt wat ons betreft ook de uitdaging voor de zakenkring.
Voorzitter,
Aan de andere kant wegen we het zelfbeschikkingsrecht van onze inwoners mee. Immers je wilt toch zelf bepalen wanneer je winkelt, naar de kerk gaat of gezellig een dag met familie doorbrengt?
Niemand word verplicht om naar de winkels te gaan. Maar de mensen die zelf niet willen, willen de anderen een keuze ontnemen. De vrije dag/ rustdag mag ook een andere dag zijn.
Toch zouden we graag die vrije keuze nog willen benadrukken. Ondernemers zijn vrij om een winkel te openen, consumenten zijn vrij om er naar toe te gaan, maar ook vrij om dat niet te willen en te kiezen voor je eigen zondagsrust.
Mensen mogen kiezen voor zondagsrust, maar moeten anderen niet opleggen daar ook voor te kiezen. Ondernemers mogen kiezen om open te zijn, maar werknemers met een bepaalde overtuiging moet vrij gelaten worden om dan niet te werken.
Tenslotte, welk besluit er uiteindelijk genomen gaat worden, laten we vooral onze ogen niet sluiten voor de omliggende gemeenten en ook blijven monitoren wat de maatschappelijke ontwikkelingen ons gaan brengen. Het is naar onze mening van belang dat we met alle betrokken partijen, na een periode van een jaar, gaan evalueren of er nog voldoende draagvlak is voor eerder genoemd besluit.