PvdA solidair met vluchtelingen en Zuidhorners
De dramatische situatie in Syrië drijft veel wanhopige vluchtelingen hun huis uit. Schattingen hebben het over 12 van de 20 miljoen Syriërs. Van die 12 miljoen zijn er meer dan 4 miljoen ook hun vaderland ontvlucht.
De meeste vluchtelingen bivakkeren in landen in de directe omgeving, voor het overgrote deel in Turkije. Een deel van de vluchtelingen zoekt een veilig heenkomen verder op. In Europa, zo ook in Nederland. Maar er zijn ook inwoners uit andere landen op de vlucht, o.a. ook veel Eritreeërs zoeken een veilig bestaan.
Deze toestroom en noodzakelijke opvang van vluchtelingen heeft in ons land tot een soms weerzinwekkende hysterische discussie geleid. Geschreeuw en opgestoken middelvingers in Steenbergen.
Politici die elkaar de maat nemen in plaats van maatregelen te treffen. Sociale media die soms functioneren als het open riool van xenofobie. Wij vinden dat een zorgwekkende ontwikkeling.
Zuidhorn en het AZC
Volgens ons is de werkelijkheid in Nederland –gelukkig- anders. Zeker in Zuidhorn. In september 2015 heeft het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) de gemeente gevraagd medewerking te verlenen aan de opvang van vluchtelingen.
De raad en het college van de gemeente Zuidhorn trekken zich het lot van de vluchtelingen aan. De gemeente ziet het als haar maatschappelijke en humanitaire verantwoordelijkheid het COA te faciliteren met een goede voorziening.
De raad heeft het college unaniem opdracht gegeven onderzoek te doen naar een opvanglocatie in de gemeente. Vanuit de samenleving krijgen we veel reacties van medeleven met de vluchtelingen, men vindt in grote meerderheid dat onze gemeente haar steentje moet bijdragen in de opvang van vluchtelingen.
Op 22 maart 2016 heeft het college een voorgenomen besluit genomen over de kleinschalige opvang voor maximaal 300 asielzoekers in de kern Zuidhorn voor een periode van maximaal vijf jaar.
Gekozen is voor de grootste kern van onze gemeente vanwege de verhouding tussen het aantal inwoners en het aantal vluchtelingen. Het gaat om het terrein van de voormalige basisschool De Borgh aan de Boslaan 20a en de voormalige basisschool Het Anker aan de Geert Waldastraat 2 in Zuidhorn.
Gehoord worden
Natuurlijk is het zo dat wanneer er een AZC in onze omgeving komt, dit een grote impact kan hebben. Daarom zijn veel vragen en zorgen die mensen hebben begrijpelijk en soms ook terecht.
Maar als sociaaldemocraten vinden wij het stuitend wanneer vluchtelingen niet welkom zijn, omdat ze een ander geloof zouden hebben of als potentiële terroristen en verkrachters worden neergezet.
Maar ook vluchtelingen hebben toch het recht op een fatsoenlijk bestaan, zij hebben onder onmenselijke toestanden huis en haard moeten verlaten. Wat zouden wij doen in een dergelijke situatie? Zouden wij dan ook niet een veilig heenkomen zoeken en opgevangen willen worden?
We willen daarom ook de inwoners bij dit voorgenomen besluit betrekken. Allereerst is de gemeente en het COA met de direct omwonenden op donderdag 7 april in gesprek geweest. En dinsdag 12 april gaat het met alle inwoners in gesprek.
We waarderen het dat het op zeer serieuze wijze is gebeurd. De direct betrokkenen konden alle vragen afvuren op de burgemeester en vertegenwoordigers van het COA. En na afloop kon men in gesprek met de aanwezige raadsleden. Logisch, want wij vinden dat onze inwoners recht hebben op een goede voorlichting. Recht op antwoorden op vragen en zorgen. Nu, maar ook later.
Tijdens de bijeenkomsten bleek ook dat niet alles in beton is gegoten. Betrokken omwonenden worden uitgenodigd om mee te denken in klankbordgroepen, tijdens de voorbereidingen. Wij vinden dat die klankbordgroepen blijvend moeten functioneren tijdens de gehele periode dat het AZC in Zuidhorn is gevestigd.
Een punt van zorg is verder de huisvesting van de statushouders. Mensen die de procedure hebben doorlopen en (voorlopig) in Nederland kunnen blijven. Zij hebben recht op reguliere woonruimte. In de gemeente Zuidhorn hebben we dus meer sociale huurwoningen nodig de komende jaren.
Voor deze statushouders, maar even zo goed voor andere woningzoekenden. Zuidhorn groeit, en we hebben daarom meer en goede, betaalbare huisvesting nodig.
Tot slot is het van belang dat we de nieuwe (tijdelijke) Zuidhorners, zowel gezinnen met kinderen (60%), stellen, als alleenstaanden, naast huisvesting ook perspectief bieden op integratie, gezondheidszorg, onderwijs en werk.
Een solidaire samenleving is alleen bestendig wanneer we iedere inwoners gelijkwaardig behandelen en gelijke kansen geven op ontwikkeling en bestaanszekerheid. Voor die solidaire samenleving zijn we als PvdA ook opgericht!