Door Andre Hatzman op 7 november 2013

PvdA: Het gaat om de mensen en hun voorzieningen

De gemeenteraad heeft maandagavond de begroting van 2014 besproken. Het is wel duidelijk dat de gemeenteraadsverkiezingen er aan zitten te komen. In de algemene beschouwingen gingen de verschillende partijen terug naar hun roots. Het duidelijkst was dat te merken in de bijdrage van de PvdA en de VVD.

Die van de VVD ademde een sterk rechts VVD-gehalte uit.  Het was wel merkwaardig dat de VVD het college van PvdA, CU en CDA graaien verweet. De VVD is immers de partij die veel ‘graaiers’ geen strobreed in de weg legt.

D’66 had een wat sterkere bijdrage dan andere jaren. Het was altijd opvallend dat ze historisch besef misten. Deze keer hecht ze veel waarde aan visievorming. Wethouder Oomkes liet de traditionele opmerking van Harrie Rutgers over ‘passen op winkel’ aan zich voorbij gaan. Terecht natuurlijk, want het college heeft juist veel van haar bestuursakkoord bereikt onder zeer ongunstige omstandigheden.

GroenLinks levert, zeker qua vorm, altijd een prettige bijdrage. Als oppositiepartij zijn ze altijd kritisch op het college, maar middels moties proberen ze toch wat accentjes te geven aan het beleid. Doordat in de gemeenteraad van Zuidhorn de coalitiepartijen de moties veelal op hun inhoud  beoordelen kunnen ze vaak kleine successen boeken.

Het CDA keerde niet naar zijn roots, want die zijn ze al lange tijd aan het zoeken als partij van het midden. Een zwakke bijdrage van de partij, die nog wel een succes boekte door in een amendement de OZB-verhoging  van 5% terug te brengen naar 3,28 %.

Het was te doen om de ondernemers via tariefdifferentiatie te bevoordelen, lees de boeren te ‘pleasen’. Maar toen wethouder Nederveen voorrekende dat een groot voordeel naar de NAM zou gaan, werd het amendement aangepast en geldt de korting voor iedereen.

Hiermee wordt wel een gat in het meerjarenperspectief geschoten van €75000. Het is dan ook niet vreemd dat de coalitiepartijen dat niet voor hun rekening wilden nemen en het amendement het haalde door steun van de oppositie.

De CU was heel sterk in de tweede termijn. Bijzonder was de sneer naar het CDA, ‘u kiest voor het individu, wij kiezen voor de samenleving’.

De PvdA koos in haar bijdrage voor de mensen en de voorzieningen. In de afgelopen vier  jaar, maar ook daarvoor waren de speerpunten vooral het (openbaar) onderwijs, welzijn, wonen en leefbaarheid. Het was dan ook te verwachten dat de laatste bijdrage hier aandacht voor vroeg.

Voedselbank

Wij hadden zelf drie moties opgesteld. Zoals een motie over de voedselbank. Wij vroegen om een startsubsidie van €7500 voor de voedselbank van Marum/Grootegast.  Ook gezinnen uit Zuidhorn maken er gebruik van. Groen Links sloot  zich via mede-ondertekening aan. De motie haalde het helaas niet. Hierover elders op de website meer.

Buurthuiskamer

De buurthuiskamer in Aduard was tot stand gekomen via een particulier initiatief en in samenwerking met de gemeente Zuidhorn. Wij vinden dat zo’n geslaagd voorbeeld van burgerparticipatie, dat we via een motie het college wilden aansporen om op zoek te gaan naar mogelijkheden voor een vervolg in andere dorpen. Ook deze motie kreeg geen steun. De raad wilde dat het college achterover gaat leunen en op initiatieven vanuit de bevolking gaat wachten.

Bibliotheekwerk

Wat wel een groot succes werd was de motie over het bibliotheekwerk. Bezuinigingen  bij Biblionet leiden  tot veel sluitingen of tot een verschraling van de openingstijden. Wij vinden het voor de ontwikkeling van veel jonge inwoners een belangrijke voorziening. Daarom wilden we graag dat het college met Biblionet in onderhandeling gaat om meer vrijwilligers in te zetten voor een verruiming van de  openingstijden. Die uitdaging gaat Wethouder Oomkes van de PvdA graag aan. CDA, CU en Groen Links wilden mede-ondertekenen en de Raad ging unaniem akkoord met deze motie.

De PvdA wil een partij blijven die opkomt voor (kwetsbare) mensen, wil de voorzieningen voor hen beschikbaar houden zodat de gemeente Zuidhorn een aantrekkelijk gemeente blijft om te wonen, werken en recreëren.

 

Andre Hatzman

Andre Hatzman

Portefeuille Algemene zaken en beleidscoördinatie Organisatie en interactief bestuur Openbare orde en veiligheid Handhaving (algemeen) Verkeer en Vervoer Plattelandsbeleid/Toekomstvisie dorpshuizen Sport Onderwijs en Jeugd Grote Projecten: Komplan en Oostergast

Meer over Andre Hatzman