Gemeenteraad Zuidhorn buitenspel bij nieuwe regeling Beschermd Wonen?
Staat onze gemeente in de toekomst buitenspel bij de inkoop van thuiszorg, jeugdzorg en de sociale werkvoorziening? Sinds vorig jaar bundelen Nederlandse gemeenten hun krachten om de nieuwe zorgtaken regionaal te organiseren. Zo ook de nieuwe regeling voor ‘Beschermd Wonen’ zoals besproken in de afgelopen raadsvergadering.
Het is prachtig dat dit onderwerp in de raad is besproken, maar van echte democratische besluitvorming kun je niet spreken. We werden gedwongen in te stemmen, zeker in de situatie met 23 gemeenteraden die er iets van mogen vinden. Wij ervaren dit samenwerkingsverband als een nieuwe overheidslag waarop je nauwelijks tot geen democratische controle mogelijk is.
Voor een deel is dit begrijpelijk, waar het aangaat met de afspraak met de VNG, anders ligt dat voor ons voor de inloop GGZ. Uit het raadsvoorstel wordt het voor ons op geen enkele wijze duidelijk gemaakt, waarom dit in de centrumregeling zou moeten worden opgenomen. Je kunt zelf de mogelijke antwoorden bedenken, maar je ziet ze niet terug in het voorstel.
We vragen ons af of we het niet zelf, of in Westerkwartierverband zouden kunnen doen. Concreet: zouden we niet beter zelf het geld voor de GGZ inloopfunctie in Zuidhorn of in Westerkwartierverband kunnen inzetten, en/of met andere inloopfuncties voor soortgelijk doel? Anderzijds in hoeverre is de capaciteit gewaarborgd, wanneer de vraag vanuit de provincie in Stad geregeld wordt, kunnen ze de vraag aan?
En een laatste aanvullende vraag: Het contract is voor een jaar aangegaan, betekent dit we als raad, na de zogenaamde positieve evaluatie een contract voor onbepaalde tijd aangaan? Is er daarna dan nog wel de mogelijkheid om bij te sturen, of anderzijds nog invloed uit te oefenen op het uit te voeren beleid? Immers, iedere aanpassing die wij zouden willen aanbrengen in de afspraken, zou dan ook weer door 23 andere gemeenteraden moeten worden goedgekeurd.
De decentralisatie moet de kosten terugdringen, maar nog belangrijker: onze inwoners invloed geven op de organisatie van de zorg en leiden tot maatwerk op lokaal niveau. Die beoogde schaalverkleining komt niet tot stand, doordat gemeenten gezamenlijk inkopen. De stem van de burger wordt gesmoord in technocratisch regionaal overleg. Realistisch gezien zijn we als gemeente er niet toe in staat alle nieuwe zorgtaken zelfstandig uit te voeren.
Onze gemeente heeft meerdere samenwerkingsverbanden aangeknoopt met naburige gemeenten om de taken regionaal te organiseren. De samenwerkingsverbanden variëren in omvang van Westerkwartier tot provinciaal niveau. De PvdA ervaart de te grote samenwerkingsverbanden als nieuwe overheidslagen waarop nauwelijks tot geen democratische controle mogelijk is.
We kunnen onze wethouder op zijn best voor aanvang van de onderhandelingen een pakket eisen meegeven. Als er een ander akkoord uit rolt, is het veelal slikken of stikken. Als raad sta je dan met je rug tegen de muur. Laten we ervoor zorgen dat wat we zelf kunnen regelen, ook zelf gaan doen. Onze zorg is en blijft maatwerk in overleg met onze inwoners!