Comité Zuidhorn Geeft Tegengas
ZUIDHORN – Het Comité Zuidhorn Geeft Tegengas een openbare avond gehouden. Deze werd goed bezocht. Vele inwoners uit de gemeente Zuidhorn hebben belangstelling voor de gevolgen van de aardgaswinning in hun dorpen. Velen hebben last van de gevolgen.
Tijdens de bijeenkomst werd ingegaan op het beleid dat de gemeente Zuidhorn voert op het gebied van de gevolgen van de aardgaswinning.
De gemeente besteedt hier veel aandacht aan. In het bestuursakkoord is dit vastgelegd. Er wordt voor de aardgaszaken zelfs een aparte functionaris aangetrokken.
Het college dringt er bij de NAM en de provincie op aan om de klachten en vragen van de burgers serieus te behandelen. Bovendien moeten dezelfde soort schades en gevallen op dezelfde manier beoordeeld worden.
Wethouder Henk Bakker vertelde dat hij maatregelen heeft genomen om de nieuwe Brede School beter aardbevingsbestendig te maken: ,,De kosten hiervoor zijn door de NAM vergoed. Het gaat om zo’n 30.000 euro.”
Het Comité Zuidhorn Geeft Tegengas wil stem geven aan de betrokken inwoners. Het is een burgerinitiatief en geen formele organisatie. Het gaat om de inwoners, de leefbare toekomst van onze dorpen en hun belangen, aldus de initiatiefnemers.
Het Comité heeft de volgende doelen:
- onafhankelijke informatie en kennis verzamelen en bundelen over de gevolgen van de aardgaswinning voor de dorpen en inwoners in de gemeente Zuidhorn op de middenlange en lange termijn;
- samenbrengen van inwoners die te maken hebben met schade en daardoor elkaar steunen;
- aandacht vragen voor de gevolgen van de aardgaswinning door regelmatig experts te raadplegen, bijeenkomsten te houden en de media op de hoogte te houden.
De komende maanden verzamelt het Comité Zuidhorn Geeft Tegengas voorbeelden van getroffen inwoners.
Klaas-Wybo van der Hoek en Dick Tillema zijn de oorspronkelijke initiatiefnemers van het Comité Zuidhorn Geeft Tegengas. Dick Tillema is niet meer direct bij de organisatie betrokken, maar is thans adviseur. Klaas-Wybo van der Hoek heeft zich de afgelopen jaren in en buiten de gemeenteraad ingezet om de aardgaswinning en de gevolgen daarvan op de politieke en bestuurlijke agenda te krijgen.
Dick Tillema was bijna 20 jaar geleden als voorzitter van Dorpsbelangen Aktie ’68 Kommerzijl én als voorzitter van Kommerzijl Geeft Tegengas (KGT) nauw betrokken bij de discussies over de aanleg van het gasveld Grijpskerk.
Paulien Kooistra behoort tegenwoordig tot een van de organisatoren. Paulien Kooistra is deskundig op het gebied van de energiesector. Inmiddels is ook René van der Goot als een van de organisatoren actief geworden. René van der Goot is een betrokken bewoner met brede ervaring, die zich verbonden voelt met het landschap van Groningen. Hij is verontrust over de druk op dit landschap, mede door de gaswinning.
Belanghebbenden, belangstellenden en verder iedereen die daaraan behoefte heeft, kunnen zich bij Zuidhorn Geeft Tegengas aansluiten.
Contact: [email protected]; [email protected] of [email protected]